Allt du behöver veta om fönstermarkiser

Allt du bheöver veta om fönstermarkiser
Innehållsförteckning

Drömmer du om en sval och behaglig terrass eller ett soligt vardagsrum utan stekande solstrålar? Då är fönstermarkiser den perfekta lösningen! Lidingömarkisen, din lokala expert på solskydd, bjuder in dig till en värld av komfort, stil och funktionella lösningar. I den här guiden kommer vi att guida dig genom allt du behöver veta om fönstermarkiser, från val av material och design till montering och skötsel.

Oavsett om du vill skapa en mysig oas på terrassen eller skydda dina möbler och inredning från solens UV-strålar, har vi markisen för dig. Vi erbjuder ett brett utbud av markiser i olika stilar, färger och material, alla av högsta kvalitet och med lång livslängd.

Låt oss tillsammans förvandla ditt hem till en plats där du kan njuta av solens strålar på dina villkor!

Lidingömarkisen logo

Vad är en fönstermarkis och vad gör den?

En fönstermarkis är ett typ av solskydd som monteras på utsidan av fönster eller terrassdörrar. Den består av en duk som fästs på en ram med armar, och kan fällas ut och in manuellt eller med motor.

Fönstermarkiser ger skugga och svalka på varma dagar, och kan även skydda mot regn och vind. De kan också bidra till att förbättra hemmets fasad och ge en mer ombonad känsla.

Vilka är fördelarna med fönstermarkiser?

Det finns många fördelar med att använda fönstermarkiser:

 • Skyddar mot sol och värme: Markiser blockerar en stor del av solens strålar, vilket kan sänka temperaturen i ditt hem med upp till 8 grader Celsius.
 • Sparar energi: Genom att sänka temperaturen i ditt hem kan du spara pengar på din energiräkning.
 • Skyddar möbler och inredning: Solens UV-strålar kan bleka möbler och inredning. Markiser kan skydda dina prylar och förlänga deras livslängd.
 • Ökar integriteten: Markiser kan ge dig mer integritet i ditt hem, och hindra insyn från grannar och förbipasserande.
 • Förbättrar utseendet: Markiser kan ge ditt hem en mer attraktiv och ombonad känsla.

Vilka typer av fönstermarkiser finns det?

Det finns tre huvudtyper av fönstermarkiser:

 • Korgmarkiser: Korgmarkiser är den klassiska typen av markis, och kännetecknas av sin rundade form och korgväv. De är perfekta för villor och andra traditionella hus.
 • Fallarmsmarkiser: Fallarmsmarkiser har en rak duk som faller ner från ramen. De är ett bra alternativ för moderna hus och lägenheter.
 • Vertikalmarkiser: Vertikalmarkiser består av vertikala tygpaneler som kan dras fram och tillbaka. De är perfekta för fönster och dörrar i trånga utrymmen.

Tål fönstermarkiser regn?

Ja, de flesta fönstermarkiser är tillverkade av material som tål regn.

Duken är vattenavvisande och konstruerad för att klara av lätta till måttliga regnskurar. Dock rekommenderas det inte att lämna markisen utfälld under ihållande regn eller kraftiga vindar.

Vattenansamling på duken kan tynga ner markisen och skada armarna. Det är bäst att veva in markisen när den inte används, speciellt vid dåligt väder.

Vilken markrisväv är bäst?

Det bästa valet av markisväv beror på dina behov och önskemål. Här är några faktorer att tänka på:

 • Solavskärmning: Välj en duk med hög UV-skyddsfaktor för maximalt solskydd. Akrylväv är ett populärt val då den både är hållbar och UV-beständig.
 • Insynsskydd: Om du önskar mer integritet kan du välja en tjockare duk eller en duk med mönster.
 • Ljusinsläpp: Vissa dukar är mer transparenta och släpper igenom mer ljus. Detta kan vara bra om du vill ha lite skugga men ändå behålla ljusinsläppet.
 • Vindbeständighet: Välj en duk med god vindstabilitet, speciellt om du bor i ett blåsigt område.

Hur effektiva är fönstermarkiser?

Fönstermarkiser är mycket effektiva för att hålla hemmet svalt och skönt på sommaren.

Studier visar att de kan sänka temperaturen inomhus med upp till 8 grader Celsius. De kan också minska energiförbrukningen för kylskåp och luftkonditionering.

Vad ska jag tänka på när jag köper en markis?

Innan du köper en fönstermarkis bör du mäta utrymmet där du vill ha den monterad.

Tänk på hur stor markis du behöver för att täcka fönstret eller dörren ordentligt.

Fundera också över vilken typ av duk du vill ha och om du föredrar manuell eller elektrisk drift.

Kontakta Lidingömarkisen idag för en gratis konsultation! Vi hjälper dig gärna att hitta den perfekta markisen för dina behov och budget.

Kontakta oss och boka gratis hembesök, maila info@lidingomarkisen.se till  ring oss på 08 – 731 76 40 för att komma igång.

Ain’t no sunshine when we’re done!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *